Verschillende artsen: wie doet wat?

Omdat bij de behandeling van kanker oncologen en andere specialisten samenwerken, gaat u verschillende artsen ontmoeten die gespecialiseerd zijn in de oncologie. Elke specialist in uw zorgteam heeft een unieke competentie wat de kwaliteit van de zorg garandeert. Sommige van uw gesprekspartners zullen u uitsluitend begeleiden tijdens de diagnostische fase. Terwijl anderen u dan weer volgen voor de hele duur van de behandeling van uw kanker.


Radiotherapeut:

Hij behandelt de kanker met krachtige bestraling, wat ook radiotherapie heet. Dit type behandeling is beschikbaar onder verschillende vormen, zowel als inwendige als uitwendige behandeling.

Thoracaal chirurg:

Hij behandelt ziekten van de borstkas en de longen met chirurgische ingrepen.

Onco-pneumoloog:

Hij is een pneumoloog gespecialiseerd in oncologie en de behandeling van bronchiale, long- en borstvlieskanker.

Pneumoloog:

Hij is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van longziekten.

Internist-oncoloog:

Hij stelt de diagnose van kanker en behandelt met geneesmiddelen, waaronder chemotherapie.

Psychiater of psycholoog:

Hij behandelt psychische problemen die mogelijks verband houden met de moeilijkheden die de patiënt ervaart tijdens zijn ziekte.

De hulp is niet beperkt tot alleen artsen. Onder de belangrijkste leden van uw zorgteam bevinden zich:

Onco-coach:

Titel van een specifieke functie en specifieke diploma’s van verpleegkundig specialisten die nauw samenwerken met artsen en een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de zorg die aan ernstig zieken wordt gegeven.

Verpleegkundige gespecialiseerd in oncologie:

Speciale verpleegkundige opgeleid om vloeibare geneesmiddelen in het bloed toe te dienen via intraveneuze weg.

Voedingsdeskundigen of diëtisten:

Zij helpen op het gebied van voeding, voornamelijk bij het behandelen van gewichtsverlies of gewichtstoename. Ze zijn bevoegd op het gebied van voedingsdiëten die speciaal worden opgesteld voor personen met kanker.

Kinesitherapeut:

Hij helpt bij het versterken van de spieren en de bewegingen gedurende het hele verloop van de behandeling. Een rehabilitatieprogramma kan aan u voorgesteld worden, met als bedoeling u te helpen uw behandelingen beter de verdragen en u in vorm te houden.

Sociaal assistent:

Hij helpt in alle domeinen, van thuiszorg tot transport via therapeutische planning, om families die met de ziekte te maken krijgen, te helpen.

U kunt ook genieten van de steun van andere specialisten op dit gebied, bijvoorbeeld sociaal assistenten en thuisverpleging. U gaat veel tijd doorbrengen in het gezelschap van uw zorgteam dat een belangrijke rol speelt in uw strijd tegen kanker. En denk eraan – u te helpen, zo goed als ze kunnen, ligt hen na aan het hart.