Advies van mensen in dezelfde situatie

Na de diagnose van kanker zullen er in uw toekomstig leven zeker veranderingen komen. Hier volgen raadgevingen die personen zoals u hebben geholpen en dus nuttig kunnen zijn voor u. Vergeet niet dat u beter dan wie ook weet wat er goed is voor u. Deze raadgevingen kunnen u ook helpen om gemotiveerd te blijven in uw strijd tegen de ziekte.


  • Als u rookt, moet u proberen te stoppen. Dit is niet gemakkelijk. Er zijn heel wat gratis programma’s om te stoppen met roken. Talrijke ziekenhuizen bieden consultaties voor rookstopbegeleiding, aarzel niet om inlichtingen te vragen bij het zorgteam.
  • Het komt erop aan uzelf goed te verzorgen. Verminder of stop uw alcoholgebruik.
  • Als u wilt afvallen, spreek met uw voedingsdeskundige of aan de diëtiste van het oncologisch verzorgingsteam die u een evenwichtig dieet zal voorstellen om uw doel te bereiken. Let op: een dieet volgen tijdens uw chemotherapie of andere -soms zware- oncologische behandelingen is niet altijd het ideale moment. Praat er eerst over met een arts.
  • Elke lichamelijke activiteit, zelfs een wandeling, kan u helpen om u beter, sterker, levendiger, minder vermoeid en minder gespannen te voelen. Kies een activiteit waar u van houdt, zoals zwemmen, dansen, fietsen of yoga, en begin geleidelijk. Spreek met uw arts voordat u met een fitnessprogramma begint. Indien een oncologisch rehabilitatieprogramma aan u wordt voorgesteld: aarzel niet om eraan deel te nemen! Dit zal u zeker helpen in morale en fysieke vorm te houden.
  • U kan verwachten dat u zich tijdens de behandeling vermoeid zal voelen. Zorg goed voor uzelf en ga rusten of doe een dutje als u voelt dat u dat nodig hebt.
  • Als u misselijk wordt, is het beter om kleine hoeveelheden te eten met regelmatige intervallen. Als u geen honger hebt, kunnen deze mini-maaltijden u helpen om uw krachten te sparen.
  • Als een sociaal assistent en/of een onco-coach is aangesteld, maak gebruik van hun kennis. Zij zijn opgeleid om te helpen vóór, tijdens en na uw antikankerbehandelingen. Uw navigator kan goede ideeën hebben die u kunnen helpen om het hoofd te bieden aan de problemen waarmee u te maken krijgt.
  • U kent uzelf zeer goed, zowel op moreel als op lichamelijk vlak. Wees met uw zorgteam open en eerlijk over uw toestand. Hoe eerlijker u bent, hoe beter zij gewapend zijn om het hoofd te bieden aan uw situatie.
  • Talrijke organisaties in de strijd tegen kanker beschikken over bronnen die u online kunt raadplegen.

Uw zorgteam zal u ook ander advies kunnen geven.


ANDERE BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN

De adviezen van artsen variëren over de niet-conventionele behandelingsmogelijkheden. Ze kunnen de pijn en angstgevoelens, stress, slapeloosheid en misselijkheid verlichten. Deze behandelingen bestaan uit yoga, hypnose, massage, acupuntuur, mindfulness en eventueel marihuana voor medisch gebruik. Spreek met uw zorgteam om meer te weten te komen over deze verschillende behandelingen.