Laat altijd weten als je iets voelt, hoe klein ook.

We hebben je nodig om je te kunnen helpen.

Wat is het beste advies bij longkanker? Hoe ga je er zo goed mogelijk mee om? Vragen die je jezelf geregeld stelt. En terecht. We gingen langs bij verschillende Belgische ziekenhuizen en verzamelden bij gespecialiseerde verpleegkundigen de beste tips voor longkankerpatiënten.


TIP: Laat altijd weten als je iets voelt, hoe klein ook. We hebben je nodig om je te kunnen helpen.

 • Voelde je onlangs dat er iets mis was? Laat het weten aan je zorgteam. Wanneer had je de indruk dat er iets niet in de haak zat? Nieuwe bijwerkingen, een nieuw symptoom, of gewoon alles wat ongewoon aanvoelt. Laat het weten aan je zorgteam. Want dat kunnen soms normale bijwerkingen zijn … maar soms ook niet.
 • We illustreren met voorbeelden
  -Een typisch voorbeeld: sinds kort moet je af en toe een pauze nemen wanneer je om brood gaat. Je kan deze afstand niet meer in één keer afleggen. Dat is … een klassieker.
  -Een voorbeeld uit het leven gegrepen: een longkankerpatiënt loopt langs op het strand. De wind waait fel. Hij moet plots stoppen omdat hij moeite heeft met ademen. Hij vertelt even later het voorval aan zijn oncoloog. Gelukkig maar. Want de oncoloog neemt voor alle veiligheid een scan. Daaruit blijkt dat de patiënt zijn behandeling niet goed verdraagt. Ze moet aangepast worden. Wat als de patiënt over zijn kortademigheid tijdens de wandeling-aan-zee gezwegen had?
 • Hou een agenda bij. Bij sommige therapieën ga je geregeld langs de oncoloog, bij andere behandelingen is er meer tijd tussen. Bij een doelgerichte therapie ga je bijvoorbeeld minder vaak langs het ziekenhuis. Daarom is een agendaatje een gouden tip. Daarin schrijf je alles op wat je elke dag voelt.
 • Bereid je consultatie voor. Noteer wat je allemaal aan je arts wil zeggen en vragen. Zo ben je zeker dat je de oncoloog volledig brieft tijdens je volgende bezoek.
 • Beschrijf nevenwerkingen of symptomen zo gedetailleerd mogelijk. Voelde je spasmen, of was het eerder een chronische pijn? Had je pijn in de buik of in de ribbenkast? Bewoog je, of zat je al de hele tijd neer? Werd je er wakker van? Hoe preciezer je de info weergeeft, hoe beter de oncoloog zijn beeld vormt.
 • We illustreren met een voorbeeld:
  Een patiënt heeft al een paar dagen pijn in de rechterheup. Als hij stapt, voelt hij stekende pijnscheuten. Wanneer hij in bed ligt, voelt hij eerder zeurende pijn. Die gaat uit van zijn rechterheup, tot aan zijn knie. Beeldvorming en een botscan wijzen uit dat het om een botmetastase ter hoogte van de heup gaat. Om de pijn te verlichten, krijgt hij uiteindelijk radiotherapie ter hoogte van de heup.