Een handleiding bij een doelgerichte therapie

 

Welke raad geef je het beste bij doelgerichte therapie? Hoe ga je er zo goed mogelijk mee om? We gingen langs bij verschillende Belgische ziekenhuizen. We vroegen er aan verpleegkundigen hoe je best omgaat met doelgerichte therapie.


TIP: Een handleiding bij doelgerichte therapie

  • Zorg voor een goede hydratatie van je lichaam en je huid. Een doelgerichte behandeling (met orale inname) gaat gepaard met minder én andere nevenwerkingen dan bij chemotherapie. Gevoeligheid of droogte van de huid is een typisch voorbeeld. Hydrateer de huid dagelijks met een vette crème. Begin er nog vóór de behandeling mee. Drink ook anderhalve tot twee liter water per dag. Is dat moeilijk? Houd dan vanaf de ochtend een fles van anderhalve liter bij je, en drink er de hele dag van.
  • Heb je huiduitslag die er uitziet als acné? Dat zijn geen jeugdpuistjes. Die ‘rash’ vraagt dan ook een andere behandeling. Contacteer je zorgteam.
  • Contacteer je zorgteam in geval van buikloop. Buikloop kan je behandelen met een goede hydratatie en anti-diarrhoeica geneesmiddelen. Verwittig je onco-verpleegkundige.
  • Spoel je mond na elke maaltijd met helder water. Maak er een gewoonte van om dat een minuut lang te doen. Heb je toch ontstekingen of wondjes in de mond? Contacteer dan je onco-verpleegkundige.
  • Treedt er een nieuwe nevenwerking op, of merk je nieuwe symptomen op? Contacteer dan je zorgteam.