Een handleiding bij chemotherapie

 

Welke raad geef je het beste bij chemotherapie? Hoe ga je er zo goed mogelijk mee om? We gingen langs bij verschillende Belgische ziekenhuizen. We vroegen er aan verpleegkundigen hoe je het beste omgaat met chemotherapie.


TIP: Een handleiding bij chemotherapie

  • Doe het rustig aan tijdens de week dat je chemo krijgt. Je hebt recht op een lui dagje. Toch moet je tegelijk proberen zo veel mogelijk te bewegen. Ook al zit je de hele dag in de zetel: doe oefeningen met je armen en benen. Zo verlies je niet te veel spierkracht.
  • Drink en eet voldoende. Besef dat het normaal is dat je eetlust vermindert, die eerste dagen na de chemotherapie. Drink ook genoeg water en hydrateer je lichaam. Zo’n anderhalve tot twee liter water per dag moeten volstaan. Is dat moeilijk? Hou dan vanaf de ochtend een fles van anderhalve liter bij je, en drink er de hele dag van.
  • Meet geregeld je temperatuur. Stijgt je temperatuur boven de 38 graden of voel je koude rillingen? Laat het meteen weten aan je zorgteam. Of misschien heeft je onco-coach je wel instructies gegeven om meteen naar de spoeddienst of de huisdokter te gaan?
  • Spoel je mond na elke maaltijd met helder water. Om een mondontsteking te voorkomen, maak je er best een gewoonte van om dat telkens gedurende een minuut te doen. Heb je toch ontstekingen of wondjes in de mond? Contacteer dan je onco-verpleegster.
  • Voel je je vermoeid? Probeer dan te bewegen. Die vermoeidheid is trouwens heel normaal. Ben je écht te moe? Doe gerust een dutje. Twintig minuutjes zijn genoeg. Zo’n hazenslaapje doe je dan geregeld overdag. Lang slapen is geen aanrader: dat hou je voor ’s nachts. Zo verstoor je je slaapritme niet.