Axelle
Gediagnosticeerd in 2018

DE VOORUITZICHTEN VAN AXELLE

De toekomst voor mij? Dat is in de eerste plaats mijn kleinkinderen zien opgroeien, … en misschien nog een kleinkind bij krijgen? Verder hou ik veel aan de contacten met mijn vrienden. Ik geniet ervan om samen met hen bridge te spelen. Ik zou graag nog skiën of opnieuw fietsen. Maar ik weet dat dit niet aan de orde is. Het zij zo. Ik leef nu veel meer van dag tot dag. En probeer daar zoveel mogelijk van te genieten.

TONY
Gediagnosticeerd in 2015

DE VOORUITZICHTEN VAN TONY

“Veel dingen waaraan je vroeger belang hechtte, zijn voortaan bijzaak. Je gezondheid is het belangrijkste.”

“De pijn in de botten is vervelend. Maar je leert ook leven met de zeurende pijn. Ik probeer het naar de achtergrond te verdringen. Ik focus liever op wat het leven me nog biedt.”

“Ik probeer het positief in te zien. Een voorbeeld? Ik zie mijn vrouw veel meer dan vroeger. En we genieten echt van elkaars gezelschap.”

“De wetenschap staat enorm ver, en evolueert nog dagelijks. Vroeger was longkanker dodelijk op korte termijn. Nu is het meer een chronische ziekte. Hou dat altijd in het achterhoofd.”

MARIE-CHRISTINE
Gediagnosticeerd in 2007

DE VOORUITZICHTEN VAN MARIE-CHRISTINE

“Je mag je niet laten neerhalen door je ziekte. Je leven is nog altijd hetzelfde als vroeger. Dat moet je jezelf inprenten. Want anders ga je écht achteruit.”

“Van sommige dingen in het leven heb je schrik. Dat is normaal. Maar mijn ziekte? Die boezemt me vandaag geen angst meer in.”

“Ik zeg niet dat ik helemaal genezen ben. Maar ik ben wel blij met de enorme stappen die de geneeskunde heeft gezet. Ik geloof dat kanker ooit bij de mensen thuis kan behandeld worden. Weet je wat het belangrijkste is? Wat je zélf kan doen? Tegen jezelf zeggen dat je sterker bent dan de kanker.”

“Met mijn gezondheid gaat het uitstekend. De uitslag van mijn laatste bloedanalyse was fantastisch. Mijn oncoloog vertelde me zelfs dat ik nu een gezond paar longen heb.”

GUIDO
Gediagnosticeerd in 2013

DE VOORUITZICHTEN VAN GUIDO

De toekomst? Ik leef nu van verjaardag naar verjaardag. Met Nieuwjaar denk ik: “Ik hoop dat ik jullie volgend jaar opnieuw Nieuwjaar mag wensen.” Ik heb geen toekomstvisie meer. Ik ben er 64, en ik hoop er 70 te worden. 80? Dat hoeft zelfs niet.

Ik leef voor mijn kleinkinderen. Ik heb er vier: ze zijn 4, 3, 2 en één jaar. Daar kan ik zo van genieten. Ik hoop hen te zien opgroeien.

Blijf positief. Probeer niet te zeuren. Verberg je niet achter je ziekte. Een vriendin van me vroeg om eens met haar man te spreken. Hij zag alles wat negatiever na zijn diagnose. Ach, dat is ook afhankelijk van persoon tot persoon.

Heb je longkanker? Aanvaard het. En maak er voor de rest het beste van.

Geloof in de vooruitgang van de geneeskunde. Misschien bestaat er binnen tien jaar een pilletje dat kanker wegneemt. Net als een antibiotica-pilletje doet met een ontsteking.

EVELYNE
Gediagnosticeerd in 2014

DE VOORUITZICHTEN VAN EVELYNE

Doe wat je dokter je vraagt. Volg het programma. Je bent iémand. Het is je verantwoordelijk om de ziekte niet te laten winnen. Dat ben je jezelf verplicht. Het moét.

Hobby’s zijn belangrijk. Je moet je gedachten verzetten. Anders denk je alleen maar aan je ziekte.

Kijk altijd verder. Maak plannen. En help elkaar. Mijn partner is ook al wat ouder. Hij heeft gezondheidsproblemen, net als ik. We helpen elkaar geregeld er bovenop.

ALAIN
Gediagnosticeerd in 2016

DE VOORUITZICHTEN VAN ALAIN

Geloof in wat je doet. Wees positief. En experimenteer gerust. Mijn zoon had gelezen dat etherische oliën helpen. Waarom niet? Ik heb er wel eerst met mijn oncoloog over gesproken.

Wat heeft er mij geholpen? Vrienden van me hebben kaarsen gebrand in Thaise tempels. Mijn zoon geeft me oliën. Ik geloof persoonlijk meer in mijn chemotherapie. Maar misschien was het wel iets anders? Wat vooral belangrijk is: geloof in je genezing.

Blijf geloven. En vertrouw je artsen. Geniet van de warmte van je omgeving. En relativeer.

Christiane
Gediagnosticeerd in 2008

DE VOORUITZICHTEN VAN CHRISTIANE

“Wat een voorrecht om dit leven te hebben op mijn leeftijd! Er zijn anderen die veel minder kans hebben. Ik ben ervan overtuigd dat dit de beste manier van denken is, wanneer je longkanker hebt. Het heeft geen zin om je te beklagen!”

“Oké, ik heb ademhalingsproblemen. Ik kan geen honderd meter meer hardlopen. Maar mijn overlevingskansen zouden dertig jaar geleden veel kleiner zijn geweest. Heb dus vertrouwen, zowel in uw arts als in de voortdurende evolutie van de geneeskunde.”

“Ik rook nooit meer. Dat lijkt me nu vanzelfsprekend.”

“Geniet van het leven van dag tot dag. Je moet niet het slachtoffer van je ziekte worden!”

Maria
GEDIAGNOSTICEERD IN 2015

DE VOORUITZICHTEN VAN MARIA

“Zet uw ziekte niet op de eerste plaats. Geef er niet meer waarde aan dan dat het verdient. Kanker behandelen zoals het hoort. Niet meer, niet minder.”

“Ik wil de kanker niet bestrijden. Ik zie het niet als een vijand. Je moet er een bondgenoot van maken met wie je nog een lange weg af moet leggen.”

“Voortaan, leef ik voor mezelf. Ik heb zin om naar muziek te luisteren? Dan zet ik een cd aan. Zin om te schrijven? Dan pak ik mijn notitieboekje. Mijn hobby’s zijn mijn prioriteit geworden. Ze zijn meer dan alleen een hobby: ze zijn een onderdeel van mijn therapie.”

JEFFREY
Gediagnosticeerd in 2014

DE VOORUITZICHTEN VAN JEFFREY

Tips voor je vrienden? Zeg hen dat ze gerust interesse mogen tonen. Op welke manier ook. Weten ze niet wat ze moeten zeggen? Dan mogen ze dat gerust laten weten.

Ik heb eigenlijk een redelijk normaal leven. De kunst gaat zijn om dat zo lang mogelijk vol te houden. Ik vermoed dat het nog lang goed zal gaan. Maar dat het op een moment ook op zal zijn. Wanneer? Daar heb ik wel vertrouwen in. Toegegeven: dat vertrouwen moet nog groeien. Want ik vind het nog altijd een vreemd woord: toekomst.

Zoek niet naar diagnoses op internet. Zo maak je jezelf helemaal gek. Ga eerst naar de dokter. Eens je de diagnose hebt, kan je altijd nog op internet surfen.

Of je nu wel of niet gerookt hebt: je hebt hier niet om gevraagd. Geeft jouw dokter jou een schuldgevoel? Dat kan niet de bedoeling zijn. Zoek dan gerust een andere dokter. Volg daarbij je instinct.

Ga er vanaf het begin voor de volle honderd procent voor. Laat nooit je hoofd hangen. Dat heeft geen nut. Niet voor jou, niet voor je omgeving. Gebruik de tijd die je hebt zoals je zelf wilt ... als je er de kans toe hebt.

RUDY
Gediagnosticeerd in 2009

DE VOORUITZICHTEN VAN RUDY

Wat is voor mij de beste oplossing? Zo normaal mogelijk blijven doen. Ik doe alsof er niets is gebeurd. Ik probeer er niet aan te denken. Dat lukt me ook. Ik zoek ook niets op over longkanker. Dat haalt je toch alleen maar naar beneden.

Terug naar boven