Christiane
Gediagnosticeerd in 2008

REIZEN

Van Marokko naar Krakau

Gezien we geen kinderen hadden, zijn mijn man en ik altijd blijven reizen. Twee jaar na mijn pensioen werd hij helaas ziek. We hadden samen grootse plannen...

Nu heb ik de smaak van reizen weer te pakken. Vorig jaar heb ik mijn zeventig jaar met een reis naar Marokko gevierd. Ik heb steeds meer problemen met ademhaling na mijn laatste resectie, maar ik blijf met veel plezier reizen. Deze zomer, nodigde mijn Poolse vriendin me weer uit voor een bezoek aan haar familie. Vorig jaar bezochten we Warschau. En het jaar ervoor, zijn we naar Krakau geweest...

Maar ik hoef niet per se naar het buitenland te gaan om te genieten van het leven. Een weekendje weg in België, zelfs een wandeling van een halve dag... Dat is ook goed voor een mens, niet?

Maria
GEDIAGNOSTICEERD IN 2015

REIZEN

Elke reis heeft zijn rijkdom. Vroeger maakte ik lange reizen met mijn ex-man. Hij was Pakistaans, dus gingen we naar Pakistan. En ook naar Los Angeles.

Maar elke reis heeft zijn leuke dingen, net als wandeltochten in de buurt. Ze helpen me altijd om mijn batterijen op te laden. Geluk zoeken en vinden daar waar het is. En bovendien kost het me veel minder dan een reis naar de Verenigde Staten... (ze lacht).

JEFFREY
Gediagnosticeerd in 2014

REIZEN

We spaarden al een tijdje om een reis naar Noorwegen te maken. Dat gaat nu niet meer. De ziekte heeft voor een stuk onze toekomst afgenomen. Dat maakt het extra zwaar.

Vakantie is fijn ... Maar deze zomer was ik dolblij dat ik weer kon gaan werken. Genieten van de rust ... Pff, niets voor mij. Bovendien moet je in het buitenland altijd oppassen. De medische zorg is niet overal even hoogstaand. En het risico op complicaties bij jezelf is altijd reëel.

Ik kan me ook ontspannen tijdens mijn hobby’s. Klusjes in huis doen, verbouwen, of mijn oude Volvo onderhouden.

RUDY
Gediagnosticeerd in 2009

REIZEN

Een weekend weg kan echt deugd doen. We doen geen grote reizen meer. Maar dat heeft ook te maken met ons hondje. Dat willen we niet zomaar achterlaten.

ALAIN
Gediagnosticeerd in 2016

REIZEN

Mijn passie is met de motor rijden. Dat doe ik nog altijd evenveel. Maar met ons groepje gingen we ook altijd kamperen. Dat doe ik nu niet meer. Ik ga liever op hotel. Maar wie weet komt dat terug? Niets leukers dan de vrijheid van je tent op te zetten.

Nu denk ik eraan een mobilhome te kopen. Om met mijn vriendin erop uit te trekken. Dat gaat nu, want ik werk heel wat minder dan vroeger. Toen nam ik maximum twee weken verlof per jaar.

EVELYNE
Gediagnosticeerd in 2014

REIZEN

Ik ben met pensioen. En met een groepje gepensioneerden trekken we er graag op uit. Eén keer per jaar ga ik tien dagen op reis. Dan let ik de dagen op voorhand heel goed op mijn voeding. Want die buikloop ... Die is toch wel het lastigste aan de ziekte.

Voor de rest is mijn leven niet veranderd. Ik reis nog evenveel als vroeger. Gaan wandelen in de Ardennen? Natuurlijk doe ik dat nog.

GUIDO
Gediagnosticeerd in 2013

REIZEN

Reizen? Dat was iets voor na mijn pensioen. Dan ging ik het ervan nemen. Draaide dat even anders uit. Reizen is nu sowieso moeilijker. Onlangs vlogen we naar Spanje. Dan moet je eerst een longtest ondergaan om te checken dat je wel het vliegtuig op mag.

Ik ga niet zomaar overal op vakantie. Nieuwjaar vieren we altijd in Oostenrijk. Dat is een goed land, en Duitsland of Noorwegen ook. De medische sector is daar in orde. Spanje is al iets minder, en Turkije of een Oostblokland zie ik niet zitten.

MARIE-CHRISTINE
Gediagnosticeerd in 2007

REIZEN

“Mijn kinderen hebben een huis in Spanje. Daar ga ik vaak op vakantie. Net na mijn behandelingen had ik wel schrik om te vliegen. Maar op een dag nam ik het vliegtuig samen met mijn schoondochter … En mijn angst was weg.”

TONY
Gediagnosticeerd in 2015

REIZEN

“Veel reizen deden we vroeger niet. Dus dat doe je dan nóg minder na de diagnose. Door de medicatie mag je niet in de felle zon lopen. Dan ga je ook geen verre reizen meer maken. Weekendjes in de buurt, dat nog wel.”

Terug naar boven