Christiane
Gediagnosticeerd in 2008

FINANCIËN

Het medisch onderzoek, de radiotherapiesessies, het kopen van een nieuw geneesmiddel... Zelfs als je maar een gedeelte betaalt dankzij de sociale zekerheid kostte het een aanzienlijke hoeveelheid geld elke maand. Ik heb het geluk om spaargeld achter de hand te hebben, maar ik kan me voorstellen dat het voor andere patiënten veel moeilijker is.

Maria
GEDIAGNOSTICEERD IN 2015

FINANCIËN

Het OCMW raadplegen.

Ook voor de diagnose van mijn kanker moest ik mijn financiën zorgvuldig regelen. Maar nu is het budget ontploft. Regelmatige consulten, geneesmiddelen, crèmes voor huidverzorging omdat mijn huid kwetsbaar geworden is als gevolg van de bijwerkingen... Het is een enorme uitdaging. Gelukkig had ik de kans om me tot het OCMW te wenden. Zij nemen alle geneesmiddelen ten laste, met uitzondering van die van de D-categorie. Om ze te verkrijgen, betaalt het OCMW 95 euro per maand op mijn rekening. Dankzij hen kan ik op financieel vlak blijven leven als tevoren. Je moet nooit aarzelen om hen te contacteren!

JEFFREY
Gediagnosticeerd in 2014

FINANCIËN

Vervelend papierwerk

Doe leuke dingen”, zeggen vrienden me. Alsof ik zomaar ergens een zak geld heb staan. Ik heb het geluk dat ik werk heb, maar de ziekte begint langzaam ook een financiële tol te eisen. Ik heb een jaar niet gewerkt en van een uitkering geleefd, en mijn vrouw heeft ook een tijdje haar werkritme aangepast. Dat voel je.

Ik heb twintig jaar gewerkt en altijd bijgedragen aan de maatschappij. Maar net als je het zélf het meeste nodig hebt, verdien je juist het minste. We hebben het zeker niet slecht, hoor. Maar het zou toch makkelijker moeten kunnen, vind ik. Want je mag ook niet zomaar aan de slag blijven. Om de zes weken moet ik bijvoorbeeld naar de controle-arts. De zorgverzekering moet je ook allemaal regelen. Veel vervelend papierwerk.

RUDY
Gediagnosticeerd in 2009

FINANCIËN

Dankzij mijn hospitalisatieverzekering zijn mijn kosten beperkt. Ik weet niet of elke vorm van behandeling terugbetaalbaar is. Die van mij dus wel. Ik prijs mij gelukkig dat we in België leven. Want in Amerika kost mijn medicatie honderdduizenden euro’s.

ALAIN
Gediagnosticeerd in 2016

FINANCIËN

Ik heb me als zelfstandige altijd goed verzekerd. Een ongeluk zit in een kleine hoek. Een val met de moto, of een val van een ladder. Maar ik had nooit gedacht aan kanker. Ik ben het eerste geval in de hele familie.

Dankzij de verzekeringen vallen mijn medische kosten mee. Bovendien genieten Belgische zelfstandigen sinds kort wat meer bescherming. Want we bekritiseren vaak onze regering, maar je moet toegeven: als je ziek wordt, zijn de kosten draaglijk.

EVELYNE
Gediagnosticeerd in 2014

FINANCIËN

Amper een meerkost

Op mijn zestigste heb ik een bijkomende ziekteverzekering genomen. Per jaar betaal ik een supplement. Mijn medicijn is heel duur, maar ik krijg het volledig terugbetaald dankzij mijn ziekteverzekering. Dus financieel betekent mijn kanker amper een meerkost.

GUIDO
Gediagnosticeerd in 2013

FINANCIËN

Vervelend papierwerk

Ik heb altijd mijn loon behouden, dus heb ik aan de ziekte financieel geen gevolgen overgehouden. Ik ben heel tevreden over mijn verzekering.

MARIE-CHRISTINE
Gediagnosticeerd in 2007

FINANCIËN

“Ik moet bekennen dat mijn ziekte me financieel in de problemen heeft gebracht. Normaal betaal ik altijd alles netjes op tijd. Tijdens mijn ziekte had ik andere zorgen. Gelukkig kon ik op mijn kinderen rekenen. Vooral mijn schoondochters hebben mijn financiën in handen genomen. Dat is nu voorbij. Ik doe alles weer zelf. Van thuis uit, via de computer.”

TONY
Gediagnosticeerd in 2015

FINANCIËN

“Je valt terug op zestig procent van je loon als je ziek wordt. Vroeger hoorde je dat wel eens zeggen, maar dacht je er niet bij na. Tot je zelf in die situatie terechtkomt.”

“Het is zeker geen zestig procent van mijn vroeger loon dat er nu maandelijks op de rekening wordt gestort. Mijn vrouw werkt, wat het bedrag al naar beneden trekt. En het oorspronkelijke richtbedrag lag bovendien sowieso lager dan mijn nettoloon van vroeger. Dus val ik terug op minder dan de helft. Bovendien is mijn vrouw ook minder gaan werken. Maar tegelijk genieten we ook meer. Daarvoor heb je geen luxe nodig.”

Terug naar boven