Axelle
Gediagnosticeerd in 2018

DIEET & VOEDING

Op enkele maanden tijd was ik 20 kg vermagerd

De oncologen zijn vooral gefocust op de kankercellen en de bloedwaarden van je lichaam. Ik begrijp dat. Aan andere zaken besteden ze minder aandacht, bijvoorbeeld: hoe blijf je gezond eten? Tijdens mijn behandeling had ik helemaal geen smaak meer. Ik had ook totaal geen zin om te eten. Alleen al de geur van de keuken maakte mij ziek. Op enkele maanden tijd verloor ik zo 20 kg. Niemand wees mij erop hoe belangrijk het is om voldoende te blijven eten. Ik at alleen nog wat ik graag at. Het was pas toen ik een diëtist opzocht dat mijn ogen open gingen. Ik nam bijvoorbeeld helemaal geen vetten meer op en ook voeding met veel koolhydraten had ik links laten liggen. De diëtist heeft me geleerd terug vetten in te nemen. En omdat vlees eten moeilijk blijft voor mij, schakel ik nu vaker over op vis.

TONY
Gediagnosticeerd in 2015

DIEET & VOEDING

We gaan graag op restaurant

“Ik ga enorm graag uit eten. Soms bel ik mijn broer op, en dan weet hij al waarom. “Gaan we vanavond uit eten?”, vraagt hij dan. En ja, dat doen we inderdaad geregeld. Heerlijk. We blijven genieten, ondanks de diagnose.”

“In het begin was mijn smaak volledig veranderd. Wat ik vroeger graag at, daar vond ik plots niets meer aan. Gelukkig is die smaak volledig teruggekomen. Ondertussen eet ik weer goed, en zelfs meer dan vroeger. Maar er komt geen gram meer bij. Vreemd, hé?”

MARIE-CHRISTINE
Gediagnosticeerd in 2007

DIEET & VOEDING

Voorzichtig met zout

«Veel is er niet veranderd tegenover vroeger. Ik drink elke dag een glas wijn. Goede wijn, hé. Want het leven is te kort om slechte wijn te drinken.»

“Gezond eten vind ik belangrijk. Ik kies voor verse groenten, en vermijd conserven. Ik maak het graag gezellig. Met Pasen nodig ik hier een heleboel mensen uit. In totaal zijn we met 15. En ik kook alles zelf.”

“Ik zorg ervoor dat ik niet te veel zout gebruik. Als ik bij mijn oudste zoon ga eten, heeft hij zijn ogen op het zoutvat gericht. Dan kijkt hij na hoeveel ik op mijn eten strooi. Dat is bijna niets meer. Terwijl ik vroeger zout móést hebben.”

GUIDO
Gediagnosticeerd in 2013

DIEET & VOEDING

Tijdens de chemo at ik bijna niets. Dan zeiden ze van het ziekenhuis dat ik moést eten. “Hoe vettiger, hoe prettiger. Soms at ik drie keer per dag een ‘dame blanche’, en verder niets. Zo behield ik mijn kilo’s en viel ik niets af. Mijn huisarts ging er niet mee akkoord. Hij zei dat ze me in het ziekenhuis volstopten met suikers.

De chemo verandert je eetlust. Nu de chemotherapie gestopt is, kom ik weer bij. Mijn eetgewoontes zijn ook veranderd. Vroeger dronk ik mijn koffie zwart, nu doe ik er suiker bij. Ik drink ook geen water mee, maar appelsap. Daardoor krijg je voortdurend calorieën binnen.

EVELYNE
Gediagnosticeerd in 2014

DIEET & VOEDING

Het medicijn geeft me soms buikloop. Daarom moet ik letten op mijn voeding. Ondertussen lukt me dat goed. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer ik begreep wat werkte voor mij. Want iedereen is anders. Ikzelf eet bijvoorbeeld geen rauwkost of fruit.

In het begin had ik soms geen eetlust. Dan nam mijn compagnon me mee op restaurant. Dan verzet je jouw gedachten. Een kijkje op het menu gaf me altijd weer zin om te eten.

ALAIN
Gediagnosticeerd in 2016

DIEET & VOEDING

“Pas op met chemotherapie. Je gaat enorm vermageren,” hadden ze me op voorhand gezegd. Daarom heb ik me erop voorbereid. Ik at veel omdat het er toch af ging gaan. Niets van! Integendeel, ik ben heel veel bijgekomen. Op drie maanden tijd ben ik tien kilo zwaarder geworden. Ik heb ook een stevige eetlust, zelfs meer dan voor mijn chemotherapie. Ach, ik heb al heel mijn leven diëten gevolgd. Genezen van kanker is nu mijn eerste zorg.

Christiane
Gediagnosticeerd in 2008

Dieet & voeding

Men heeft mij nooit voorgesteld om een diëtist te raadplegen. Maar de dokter heeft me toch een lijst van voedingsmiddelen gegeven die ik beter kan vermijden met mijn nieuwe geneesmiddel. En voor een goede reden. Ik kan geen meer pittig of zuur voedsel meer eten. Grapefruit is bijvoorbeeld uit den boze. En het is beter om alcohol achterwege te laten. Vooral sprankelende dranken, zoals champagne.

Toch blijf ik van het leven genieten, zodra ik de kans krijg. Een uitje in de stad of naar het platteland? Men hoeft het me niet twee keer te vragen. En de kers op de taart is altijd om de dag te beëindigen in een restaurant waar ik oesters bestel. Dit is altijd een passie geweest. En ik eet ze zodra ik kan.

Maria
GEDIAGNOSTICEERD IN 2015

Dieet & voeding

Mijn bijwerkingen moeten onder controle worden gehouden, onder andere door mijn dieet aan te passen. Vroeger was ik gek op soep. Maar mijn darmen zijn te gevoelig geworden. Dus moet ik er voorzichtig mee zijn. In mijn tas heb ik nog steeds Immodium zitten.

Ik kan niet meer tegen rauwe groenten. Als ik ervan eet, moet ik er voorzichtig mee zijn. Hetzelfde geldt voor fruit. Ik geloof dat het te zuur voor me is. Mijn dochter had me ’s avonds uitgenodigd voor het eten en ze had de chocolademousse vervangen door een fruitsalade. Ik heb er uit beleefdheid van gegeten. De volgende dag heb ik haar opgebeld. Geef me de volgende keer toch maar weer chocolademousse!

JEFFREY
Gediagnosticeerd in 2014

DIEET & VOEDING

Tijdens mijn chemotherapie ging ik plots anders eten. Slechter, ook. Voeding die je lekker vond, lust je plots niet meer. Maar nu heb ik weer een gezonde eetlust. Ik ga ook weer graag op restaurant. En ik zit weer op gewicht. In februari had ik ernstige complicaties. Ik weeg nog 68 kilo. Nu, een half jaar later, weeg ik weer 82 kilo.

RUDY
Gediagnosticeerd in 2009

DIEET & VOEDING

Tijdens de chemotherapieën kon ik bijna niets meer eten. Nu heb ik weer smaak. Die is teruggekomen terwijl ik de pillen nam. Momenteel heb ik dan weer weinig zin in eten. Waarom? Ik zou het niet weten. Door de pillen? Ik denk het niet. Zij hebben voor zover ik weet geen bijwerkingen.

Terug naar boven